🌞Szeretettel köszöntjük a Napocska Óvoda weboldalán! 🌞

A Napocska Napköziotthon egy újonnan épített modern kivitelezésű épületben működik a Nagy Rétben 8 napközis csoporttal. Alegységünk a Csiga-Biga Óvoda egy rövid programmal működő óvoda, a város központjában, egy kiskastély típusú épületben ad helyet 2 magyar nyelvű csoportotnak.

Ez a a rövid programos óvoda volt az első kisdedóvó a városban, jogelődje a volt Forrás utcai Csorgói óvoda, amelyet a Városi Takarékszövetkezet működtetett már az 1940-es évektől, 1-es számú óvoda néven.

2019-ben a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány finanszírozásával, valamint a Zöld Székelyföld Egyesülettel partnerségben a napköziotthon udvarán elkészült a Napocska interkatív öko-játszótér. A kivitelezésben a szülői közösség kalákamunkája meghatározó volt.

Több mint 70 új fával és cserjével gazdagodott az óvoda kert. Megújultak a játszótéri elemek és ökológiai tudatosságra nevelő játékokkal, információs táblákkal, valamint mini fűszernövény kerttel gazdagodott az udvar.

Így „zöld” tevékenységeink méltó helyszínévé avathattuk az óvoda udvarát. 


Napocska Zöld Óvodakert

Fontosnak tartjuk a legkisebbek érzékenyítését egy természetközpontú szemlélet és öko- tudatos életvitel iránt. Ennek egyik megvalósítási módja a Fuss Neki Csík! 2022 első kiadásán gyűjtött támogatásból létrehozott és felszerelt Napocska Zöld Óvodakert. Ez a kert egy tulajdonképpeni out-door csoportterem, amelynek didaktikai felszereltsége és anyagai, eszközei zöld tevékenységeink megvalósítását teszik lehetővé.

A kertet a Fűzfa utcai új épület udvarán alakítottuk ki. 8 darab speciális kerti asztal és egy 4*4 m Ecotent sátor biztosítja a gyermekek kényelmét és a foglalkozások lebonyolításának lehetőségét minden évszakban és időjárási feltétel mellett.

A Zöld Székelyföld Egyesülettel szakmai partnerségben 9 manipulálható elemekkel ellátott nagy méretű játéktábla készült el, amelyeket a kertben helyeztünk el. Ezek különböző témákat dolgoznak fel: madarak, rovarok, komposztálás, víz körforgása, szelektív hulladékgyűjtés, életciklusok, növényfejlődés.

Bogárhotel és mini meteorológiai állomás is helyet kap a kertben, melyek megfelelő és modern eszközei az óvodások természeti ismereteinek és klímaváltozássak kapcsolatos ismerteinek gyarapítására.

A kialakított out-door csoportteremben helyet kap még 4 magaságyás, amelyet az óvodás csoportok gondoznak, ezzel is beépítve a fenntarthatóság és önellátás gyakorlatát a zöld nevelési gyakorlatunkba.

Egy jól felszerelt és didaktikai célzattal kialakított és berendezett kinti csoportterem áll óvodánk több mint 200 óvodásának és 20 óvodapedagógusának rendelkezésére. Ez a kert keretet, helyszínt és szakmai eszközöket biztosít az óvoda zöld programjának gyakorlatba ültetéséhez.


🌎Óvodánknak 17 éve kiemelt nevelési területe az ökológiai nevelés. Zöld óvodaként🌍 választott tevékenységeink projektjeit a természetismeret, a környezetvédelem és a környezettudatos életmód területein szervezzük. Minden évben megszervezzük a 🌍Zöld napokat, amelyekkel szintén az óvodás gyermekeink környezettudatos szemléletét szeretnénk megalapozni.

 🌏Minden évben bekapcsolódunk szelektív hulladékgyűjtő akciókba a szülői közösség közreműködésével. 

Hagyománnyá vált saját programjaink, rendezvényeink:

- Napocskás Szüreti felvonulás a város főterén, ahol a megyeszékhely óvodáinak egy-egy meghívott csoportja, tehát több mint 300 gyermek táncol együtt és élteti a szüreti népi hagyományokat.

- Sport HĂ©t

- Hagyományos Farsangtemetés

- Szent Mihály napi és adventi adomány gyűjtő vásár

- Márton nap 

- Napocskás Családi nap

- Mikulás várás

-Szállást keres a Szent Család

- Napocska Napok

- Évzáró műsor a Környezetvédelmi világnapon június 5.


👉Szoros kapcsolatot ápolunk helyi civil szervezetekkel és kulturális intézményekkel, mint a Zöld Székelyföld Egyesület, Határátlépők Egyesülete, Csobod öröksége Egyesület, Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Székely Népi Együttes, András Alapítvány, Vöröskereszt, Önkéntes tűzoltóság, Székelyföldi Hoki Akadémia