ERASMUS+

2022 őszén intézményünk bekapcsolódott egy kis léptékű köznevelési partnerségi projektbe 2022-1-HU01-KA210-SCH-000081105: "Mi már így csináljuk!" címmel a magyarországi Tündérkert Keleti Óvoda, Kikelet Tagintézményének koordinálásával és egy felvidéki, nagykaposi Magyar óvodával partnerségben.

Ez a kis léptékű pályázat nagy lépés a Napocska Óvoda számára, hisz általa sikerült kinyitani a pedagusközösségünk szakmai fejlődési horizontjait egy másik dimenzióra is. Európai léptékű, XXI századi fejlődési horizontok felé indultunk el egy két éves szakmai továbbképzési projektben, amelyen egymás jó gyakorlataiba tekinthetünk be, tudásunkat, tapasztalatainkat oszthatjuk meg és ezáltal sokszorozhatjuk meg.

2023 tavaszán, április 12 és 14 között Erasmus csapatunk részt vett az első partnertalálkozón és szakmai konferencián Nyíregyházán. 

Az ott töltött 4 nap alatt megismerhettük a koordinátor intézményt és pedagógus csapatát, valamint betekinthettünk az anyaországi óvodai oktatás rendszerébe, sajátosságaiba, mindennapjaiba. A szakmai konferencia keretében nagyon sok innovatív nevelési és oktatási módszert, fejlesztőeszközt ismerhettünk meg, melyek a nyíregyházi Kikelet Óvoda pedagógusainak, általuk bemutatott jól bevált szakmai gyakorlatuk elemei. Ilyenek voltak a meseláda, a mozgáskotta, az Okoskocka és a DIOO fejlesztőeszközök, az óvodai robotika, a boldog óvoda módszere, a pompás napok program, a jógakaland, az AYRES terápia és az RGM fejlesztő módszer.

Abban a kivételesen szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Mozgáskotta, az Okoskocka és a DIOO fejlesztő eszközöket elsőkézből a játékkészletek és módszertanuk kidolgozóinak, fejlesztőinek bemutatói által ismerhettük meg. Sokoldalú eszközöket, játékkészleteket mutattak be nekünk, melyek remek eszközei a korai nevelés komplex, holisztikus szemléletű személyiségfejlesztő munkájának.

A Mozgáskotta készletekkel már mi is évek óta ismerkedünk, sikerrel alkalmazzuk csoportjainkban, de Magyar Gábor most is mutatott újabb alkalmazási lehetőségeket, felvillantott számos érdekes variációt, így óvodapedagógusaink felfrissült szakmai tudástárral érkeztek haza a mozgáskotta óvodai alkalmazásának területén.

A projekt keretében megvalósuló eszközfejlesztés részeként az Okoskocka 7 készletét hazahozhattuk óvodánkba és dr. Kelemen Lajos interkatív műhelymunkája meggyőzött minket arról, hogy ez a készlet az óvodás mindennapok kedvelt játékeszköze lehet, mely bármelyik fejlesztési területen könnyedén, játékosan fejleszti a gyermekek különböző képességeit. Azóta már a mi pedagógusközösségünk néhány tagja is kipróbálta a gyermekcsoportokban a kockakészleteket és megosztotta kedvcsinálóként és útmutatóként tapasztalatait a kollégákkal. Igyekszünk minél alaposabban megismerni a kockakészleteket és beépíteni az azokkal való játékot a különböző didaktikai tevékenységeinkbe.

Hogyan használjuk mi azóta az Okoskockát? 

Fülöp Borbála, óvónő beszámolója

"Rácsodálkoztam, hogy milyen sokrétű módon fejleszti a gyermekek készségeit. A gyakorlatok alatt, amikor mi óvodapedagógusok próbálhattuk ki, izgalommal töltött el, gondolkodásra késztetett és gyorsaságot követelt a különböző témájú kockacsalád megismerése.
Az 5-6 éves gyermekeket álló csoportomban, az Okoskockát mutattam be elsőként, amely nagy népszerűségnek örvendett. Nagyon könnyen, kreatívan alkalmazható szabad, illetve kötelező tevékenység elemeként is, bármelyik korosztályban.
Például: A Zöld hét keretén belül, táplálkozás témában alkalmaztam: a kockákon zöldségek és gyümölcsök voltak láthatóak a gyermekek előtt. A feladat: Ki találja és szerzi meg leghamarabb az óvónő által kimondott zöldség/gyümölcs nevét? E játék gyorsaságra és koncentrációra késztette a gyermekeket. A végén a megszerzett kockákból tornyot építettünk, amelyből a gyermekek számára is egyértelművé vált, hogy kinek magasabb a tornya, kinek sikerült a legtöbb kockát megszereznie.
Ugyanakkor a gyermekek építettek tornyot/kertet ,,a”- hanggal kezdődő szavakból. Kedvenceink közé tartozik a Számolás Okoskocka család is.
Mindig nagyszerű érzés megtapasztalni, amikor a gyerekek kreatívan használják ezeket az eszközöket."

Szintén a projekt eszközfejlesztésének keretében talált otthonra nálunk egy DIOO. Ez a példány az első ilyen óvodásoknak kifejlesztett Digitális Okosjáték itt Erdélyben. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, ezért az elmúlt hónapokban szűkebb és tágabb módszertani, szakmai közösségeinkkel igyekeztünk megismertetni ezt a rendkívül sokoldalú és komplex okosjátékot. Májusban egy 3 megye részvételével zajló óvodapedagógus konferencián mutatta be az eszközt megalkotója Konkolyi Sándor, aki nyíregyházána partnerségi találkozó konferenciájának keretében. minket is bevezetett a DIOO mesebeli játszóterére. Óvodánk Hóvirág nagycsoportja kapta meg a tanév hátralevő idejére az okosjátékot. A gyerekek hamar megszerették ezt az értintőképernyős mesebeli játékkészletet, mely 8 területen fejleszti a játékos gyerekek képességeit, mint az auditív és verbális észlelés, finommotorika, szintézis-analízis, térorientáció, logikus gondolkodás, memória, vizuális észlelés és differenciálás. Konkolyi Sándor személyes látogatása óvodánkban és az általa tartott interaktív műhelymunka és eszközbemutató segíti pedagógusközösségünket abban, hogy a következő tanévben sikerrel beépítsük az eszközt a napi gyakorlatunkba, mint egy digitális iskolaérettség-felmérő rendszer és képességfejlesztő eszköz egyéni felzárkóztatásra és tehetséggondozásra egyaránt.

Hogyan használjuk mi azóta a DIOO-t?

Fülöp Borbála, óvónő beszámolója:

" Ez a digitális eszköz új lehetőségeket nyitott a tanítás-tanulás folyamat megújítására, illetve a pedagógiai értékelés hatékonyságának fokozására.  A járványhelyzetnek köszönhetően a digitális eszközök nem voltak ismeretlen a gyermekek számára, így a DIOO-t is nagy érdeklődéssel fogadták. A DIOO a csoportunk körében megunhatatlannak bizonyult. Egy nap általában 4-5 gyermek próbálhatja ki. Emellett az Okosjáték felméri az óvodás gyermekek iskolaérettségét, játékos formában készíti fel őket az iskolára, illetve támogatják az óvodapedagógusok munkáját, pontos adatokkal szolgálnak az adott gyermekekről. Ez utóbbi még számunkra is kihívást jelent.

Bátorítok minden pedagógust és szülőt, hogy a digitális világ adta, egyre okosodó eszközök lehetőségeit is tanuljuk meg és élvezzük előnyeit."


A jelenkor és a jövő pedagógiája az óvodában is támaszkodik és épít digitális elemekre. Óvodánk eszköztára a 2022-es év elején bővült néhány digitális oktatórobottal, méhecske Bee-bot és Blue-bot robotokkal. Tanuló pedagógusközösség lévén autodidakta módon ismerkedtünk a padlórobotokkal és az algoritmikus gondolkodás alapozásával az óvodában. Minden csoportunk beillesztette didaktikai gyakorlatába a kis robotokat óvodásaink nagy örömére. A szakmai konferencián a Kikelet óvoda által bemutatott ovis robotika program megerősített minket ezekben a szakmai- módszertani szárnypróbálgatásainkban és további ihletet adott a folytatásra. Az eszközfejlesztés részeként egy Maci robotot kapott az intézményünk, amellyel még változatosabbá és élményszerűbbé tehetjük a digitális eszközökkel is támogatott kompetencia alapozó tevékenységeinket. A macirobotot egy családi piknik nyílt tevékenységei, workshopjai keretében mutattuk be az óvodásoknak és családjaiknak nagy sikerrel.

A szakmai konferencia bemutatóin és előadásain túl érdekes szabadidős programokban is résztvehettünk, megismerve a térség kulturális és természeti kincseit. Az esti vacsorák pedig baráti beszélgetésekkel, ismerkedéssel, kollegiális kapcsolataink megerősítésével teltek oldott, vidám hangulatban.

Izgalommal tekintünk az elkövetkezendő időszakra és büszkék vagyunk arra, hogy ezáltal a projekt által tanintézményünk ablakot nyit Európára és egy új dimenzió kerül be óvodapedagógusaink szakmai életébe és tudástárába. Idén ősszel nálunk, Csíkszeredában kerül sor a következő partnertalálkozóra, amikor a mi intézményünk mutatja be és osztja meg saját jógyakorlatait az ökológiai tudatosságra nevelés zöld témáiban, bemutatva óvodánk zöld tankertjének sajátos elemeit és tevékenységeit. A zöld témák mellett a nemzetünk fennmaradását biztosító óvodai hagyományőrző és hagyományéltető tevékenységeket, jó gyakorlatokat is szeretnénk megosztani majd a résztvevő anyaországi és felvidéki óvodapedagógusokkal. 

A partneróvodákat októberben szeretettel várjuk a VII. Napocskás Szüreti Felvonulásra és Napocskás Népmeseszüret programra, hogy együtt ropják a táncot városunk központi parkjában több mint 200 székelyföldi óvodással. A hagyományéltető ünnepség és programsorozat mellett tartalmas szakmai konferenciával is készülünk, ahol bemutatjuk majd saját pedagógusközösségünk szakmai gyakorlatát és azt, hogyan sikerült beépíteni a pedagógia munkánkba az első szakmai találkozón megismert eszközöket és módszereket.

Íme néhány kollégánk élménybeszámolója az első, nyíregyházi partnertalálkozóról és a „Mi már így csináljuk!” szakmai konferenciáról: 

RÉSZEG MELINDA: 

A partner találkozó alkalmàval számos új szakmai ötlettel , fejlesztő eszközzel és nem utolsó sorban sok kedves emberrel ismerkedtem meg. Az ott eltöltött pár nap programsorozata rendkívűl változatos és sokszínű volt. Számos előadásnak és konkrét tevékenységnek lehettem részese. Újdonság volt számomra az Okoskocka valamint a DIOO fejlesztő eszköz, de a konferencia keretén belül ezeknek az eszközöknek a fejlesztője és megalkotója által megismerkedhettem, betekintést nyerhettem, hogy hogyan alkalmazhatom a mindennapi munkám során. Az óvodában tartott tevékenységek is érdekesek , változatosak voltak. Nagyon tetszettek az óvónők által alkalmazott módszerek, kiválasztott eszközök. Különösen tetszett a Mozgàskotta alkalmazása a gyakorlatban, amelyet azóta én is gyakrabban használtam a saját kiscsoportommmal. Úgy érzem pompás napoknak lehettem részese , szakmai téren rengeteget kaptam és számos szép élménnyel térhettem haza. Köszönöm a szervezőknek és minden óvodapedagógusnak a felejthetetlen, élménydús és szeretetteljes napokat!

        SZAKÁCS GYÖNGYIKE:

Nagyon örülök és hálásan köszönöm, hogy ott lehettem azon a színvonalas, építő, feltöltő és széles körben gyarapító és gazdagító eseménysorozaton. Nekem ezelőtt jópár évvel volt lehetőségem részt venni egy Mozgás kotta bemutatón, de eszköz hiányában nem maradt az aktív tevékenységeim között. Nagyon jó élmény volt feleleveniteni és aktívan részt venni. A DIIO és az Okoskocka nekem teljesen új volt, nem volt alkalmam addig hozzájuk fizikailag, csak tudomásom volt róluk. Örömmel láttam, hogy milyen sokrétű és sokoldalú tevékenységeket szerveztek a gyerekekkel, és milyen otthonosan érzik magukat. Felemelő és igazán pozitív élményként maradtak bennem a csapatban történő tevékenységek, hisz kicsit közelebb kerültünk egymáshoz. Köszönöm a magasszintű szakmai bemutatókat, a becsepegtetett lelki, szakmai és emberi kincseket meg az együtt töltött időt.

         NYÍRŐ IBOLYA:

Szakmaiságomban megerősödve és gazdagodva tértem haza Nyíregyházáról, a Tündérkert Kikelet Óvoda által szervezett Erasmus+ program partnertalálkozójáról. A bemutatott módszerek eszközök nagyon hasznosak voltak, amelyeket beépíthetek és alkalmazhatok a didaktikai munkám során. Az innovatív eszközök, DIOO, MACI ROBOT bemutatása, megismerése által gazdagodott és fejlődött a digitális kultúrám. Nagy élmény volt számomra, hogy betekintést nyerhettem a Tündérkert Kikelet Óvoda mindennapi életbe és új szakmai barátságokat köthettem.

          KATONA BEÁTA: 

Nagyon sok új élménnyel és tapasztalattal érkeztem haza, amelyeket hasznosíthatok a mindennapi munkám során. Hasznosnak tartom, hogy a konferencia keretein belül személyesen ismerkedhettem Konkoly Sándorral a DIOO fejlesztőjével, és dr. Kelemen Lajossal, az Okoskocka társalkotójával így könnyebben tudtam a gyerekekkel is megismertetni, érdeklődésüket felkelteni az új eszközök iránt, amelyeket óvodánk is megkapott. A programok nagyon változatosak voltak, és interaktívak, lehetőségünk volt kérdezni is az előadóktól ami nagy pozitívum volt számomra. Minden előadásból, tevékenységből kaptam valami újat, és jól hasznosíthatót amit bele szőhetek a mindennapi munkámba. Az óvónők által bemutatott tevékenységek során új ötletek, módszerek kerültek a tarsolyomba. Hálás vagyok az óvodában dolgozóknak amiért szeretettel, és odafigyeléssel fogadtak minket, és élményekkel gazdagodva jöhettünk haza.

SÁNDOR JÚLIÁNNA:

Elsősorban Szeretnék köszönetet mondani Török Edit intézményvezető asszonynak, Bajnay-Szabó Mónika Tagintézmény-vezető asszonynak, a moderátornak, Tóth Imre Gyermekeink Harmonikus Fejlődésért Alapítvány elnökének, TKO Kikelet Tagintézmény egész csapatának, és Kopacz Erika Óvodavezetőnek, hogy lehetővé tették számunkra a Szakmai Konferencián való részvételt, hiszen ez elősegíti az együttműködést, a bevált gyakorlatok és a szakértelem kicserélését, ugyanakkor a digitális képességek fejlesztését is. Résztvevőként a Konferencia erősségének tekintem azt , hogy a programok során számos új jógyakorlattal ismerkedtünk elméleti és gyakorlati síkon, fejlesztettük digitális kompetenciánkat, előzetes ismereteinket gazdagítottuk szakmai téren és számos személyes élménnyel is gazdagodtunk . Számomra pozitív tapasztalatot jelentett az ismerkedés az Okoskocka fejlesztő eszközzel. Dr. Kelemen Lajos, az eszköz megalkotója szemléletesen bemutatta a módszer alkalmazását elméleti és gyakorlati síkon. Véleményem szerint az alkalmazásban való aktív részvétel a leghatékonyabb módszer az eszköz megkedvelésére, ezt megtapasztaltuk a műhelymunka során. Köszönjük Molnár Éva Óvodapedagógusnak, hogy érdeklődéssel szemlélhettük a csoportban való alkalmazást a bemutatón. A DIOO fejlesztő eszköz bemutatása Konkolyi Sándor, az eszköz megalkotója által, nagyon szemléletes volt, felkeltette érdeklődésünket és meggyőzött alkalmazása hasznosságáról. Külön köszönet az eszközért, és azokért a lehetőségekért, amelyekhez hozzájutottak óvodásaink ennek használata által. Ide sorolnám Bajnay- Szabó Mónika fejlesztő- óvodapedagógus előadásának időszerűségét és jelentőségét is: Robotika az óvodában Tetszett, hogy betekintést nyerhettünk az óvodai tervezés és fejlesztés módszereibe dr. Toma Kornélia óvodapedagógus szakfelelős könyvbemutatója által. Gondolatokat ébresztett bennem a Pompás napok program PP-vel kisért előadása, Török Georgina Erika óvodapedagógus bemutatásával, és a Tulipán csoportban bemutatott Boldog óvoda módszer alkalmazásával kapcsolatos újonságok is felkeltették érdeklődésemet. Köszönjük Sitkuné Csonka Edit óvodapedagógus. Bár a Mozgáskotta fejlesztő eszköz ismerős volt néhányunk számára, Magyar Gábor, az eszköz megalkotója, elméleti és gyakorlati bemutatója elmélyítette ismereteinket és megerősítette renkivüli hasznosságának felismerését. Minden résztvevő megismerkedhetett a módszerrel elméleti és gyakorlati síkon, és gyakrabban alkalmaztuk csoportunkban a tanév során. Összetettsége következtében a gyerekek kedvenc tevékenységeként tartjuk számon. Gratulálok a TKO Intézmény Ritmikus tánc csoportjának és néptánc csoportjának! Köszönjük , hogy ott lehettünk.

CSÁSZÁR MÁRIA:

Eseménydús, "maratoni" napok voltak. Elismerésére méltó szakmai előadások, prezentációk, tevékenységek sokasága követte egymást( megjegyzem, hogy gondos pontossággal). Volt alkalmunk újszerű dolgokkal ismerkedni, volt amit már ismerünk, és voltak módszerek, eszközök amit már mi is hatékonyan alkalmaztunk a munká k során. Nagyon szerettem a konferencia interaktív részét. A gyerekekkel tartott tevékenységek által betekintést kaphattunk az anyaországi óvodi oktatásról, annak színvonalára. Mindezek fényében megerősítést kaphattunk a mi didaktikai munkánkra vonatkozóan is. Nem elhanyagolható a szakmaiságon túl, ennek a pár napnak a csapatépítő jellege sem, és az is említésre méltó, hogy új kapcsolatok alakultak. A Szlovákiai óvónőkkel azóta is tudunk egymásról az internet által. Összességében mint szakmailag, mint emberileg tartalmas napok voltak, amiért hálás is vagyok.